Agenţii economici vizaţi trebuie să-şi separe fluxurile de fabricaţie, să asigure sterilitatea doctoriilor, să-şi compartimenteze secţiile şi să deţină laboratoare farmaceutice funcţionale.
Opt producători de medicamente din Moldova au primit, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii publicat în Monitorul Oficial, termenele limită în care trebuie să-şi pună la punct capacităţile de producţie, de depozitare şi de ambalare a preparatelor farmaceutice, conform standardelor internaţionale Good Manufacturing Practice (GMP) în vigoare.
Astfel, Carbolemed SRL trebuie să implementeze toate standardele GMP până în ianuarie, Vitapharm-Com SRL până în iunie, Doctor-Farm SRL are termen până în octombrie, Farmaco SA până în noiembrie, iar Depofarm SRL, Farmacia Cojuşna SRL, Medfarma SRL şi Universal-Farm SRL au termenul limită stabilit pentru luna decembrie 2014.
Pentru a obţine certificatul GMP, producătorii de medicamente trebuie să separe fluxurile de fabricaţie, să asigure sterilitatea fiecărei doctorii în parte, să separe fluxurile de aer din fabrică, să compartimenteze secţiile, să-şi doteze întreaga linie de producţie cu senzori de temperatură şi de umiditate şi să aibă un laborator funcţional.
De asemenea, trebuie să-şi standardizeze protocolul de contractare a furnizorilor de materie primă, de utilaje şi de ambalaje, procedurile de transport şi de gestiune a mărfii, condiţiile de păstrare şi controlul calităţii produselor.
„Înainte de 2007, în România erau peste 140 de producători farmaceutici, iar după ce s-a trecut la certificarea GMP au rămas doar 24. Nu mă deranjează dacă pierdem câteva zeci de locuri de muncă. Câştigăm medicamente de bună calitate, care pentru societate sunt foarte importante“, a declarat anterior directorul Agenţiei Medicamentului, Alexandru Coman.