Guvernul nu a alocat suficienţi bani pentru tratamentul, în 2014, al bolnavilor de scleroză multiplă. Astfel, în ciuda recomandărilor medicilor care spun că, pentru a fi ţinută sub control, boala trebuie tratată în fază incipientă, 500 de noi pacienţi au rămas în afara programului.
Bugetul stabilit de Guvern pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru tratamentul sclerozei multiple în 2014 este identic cu cel de anul acesta şi nu acoperă medicaţia pacienţilor recent diagnosticaţi şi a cazurilor noi. Potrivit proiectului publicat pe site-ul CNAS, numai 2.500 de pacienţi vor beneficia de tratament gratuit, nu şi pacienţii care se află pe listele de aşteptare. Într-o scrisoare adresată Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, recunoaşte acest lucru şi susţine că „fondurile sunt insuficiente pentru a rezolva multiplele probleme din sistem”.
„Din păcate, Programul naţional de tratament al bolilor neurologice se confruntă cu o situaţie similară cu cea a bolnavilor de cancer, aflaţi pe listele de aşteptare. Pentru bolnavii de cancer am reuşit, cu mari eforturi, ca în luna septembrie să mărim la 7.500 numărul de pacienţi aflaţi în tratament cu molecule scumpe. Ne preocupă situaţia tuturor bolnavilor de scleroză multiplă şi vom încerca să găsim resurse pentru a-i introduce în tratament pe cei aflaţi pe lista de aşteptare”, se arată în scrisoare. Potrivit Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, aproximativ 500 de pacienţi se află în acest moment pe listele de aşteptare, având de stat chiar mai mult de un an până la introducerea pe tratament. Neurologii atrag atenţia că în această boală cu cât începi mai devreme tratamentul, cu atât evoluţia este mai bună. În scleroza multiplă, timpul este un factor decisiv. Netratată, boala poate aduce, în decurs de câţiva ani, pacientul în scaun cu roti