Iminenta amnistie pana la 7 ani schimba mult reperele in societatea romaneasca si face ca un comportament aparent irational sa devina (ex-post) unul perfect rational si denatureaza reperele societatii in ansamblu.
De la disparitii de vagoane pana la privatizari si devalizari, totul trebuie regandit si „rationalizat” din noua perspectiva.
“Strategia” maximizatoare ( maximul de bani din captura statului) va fi optimizata contra noii restrictii de 7 ani cu executare ( cumulativ).
Tunurile si condescenta autorilor va intra intr-o noua etapa.
Cum trece o asemenea initiativa in Romania sfarsitului de an 2013 ? Usor si la pachet cu alte initiative discutabile pentru a putea negocia o sustinere larga.
Pentru a intelege mai bine aceasta rasturnare de apreciere si a deprinde noul mod de rationalizare probabil ca un exemplu ipotetic ar fi mai usor de urmarit.
1) Interpretarea initiala a exemplului ipotetic de comportament aparent irational
Sa intri la guvernare cu un dosar pe rol cu o probabilitate mare de transformare in pedeapsa cu executare ( pana in 7 ani) pare o decizie irationala.
Aparent abordarea rationala ar fi sa stai in afara guvernarii.
Continuarea practicilor care pot conduce la o noua sentinta cu executare pare o decizie irationala dat fiind ca o contopire a pedepselor ar friza bariera de 7 ani.
Aparent abordarea rationala ar fi sa nu mai fii partas la asemenea acte.
2) Si totusi din perspectiva amnistiei pentru pedepse pana in 7 ani ceea ce parea un comportament irational devine o dovada de rationalitate pura.
Un comportament rational in conditii de amnistie si in conditiile existentei unor fapte pasibile de condamnare cu executare ar fi sa intri la guvernare chiar si pentru o perioada scurta si sa continui la foc automat practicile anterioare.
Tot pentru exemplificare din 15 tunuri si tunulete