"Foarte multi romani care nici nu cunosc limba magiara sau nu au avut rude de etnie maghiara solicita cetatenie ungara. Dar cum astazi ne gandim nu numai in cadrul unei tari nationale, ci ne gandim intr-o Europa unita, pana la urma va trebui sa acceptam ca sunt anumite drepturi de care putem sa ne folosim", a declarat pentru HotNews.ro presedintele comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Parlament, Rozalia-Ibolya Biro.
HotNews.ro a scris pe larg despre modul in care mii de romani obtin cetatenie ungara fara sa aiba niciun stramos ungur, miza fiind posibilitatea astfel castigata de a pleca in Statele Unite ale Americii, Australia sau Canada fara viza.
Rozalia-Ibolya Biro, senator UDMR si presedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Parlament, a declarat pentru HotNews.ro ca "statul maghiar sau guvernul, atunci cand a initiat acest cadru legislativ pentru obtinerea cetateniei maghiare, probabil acest aspect nu l-a avut in vedere sau nu a considerat a fi unul de importanta majora". "Totusi asistam la acest fenomen in care foarte multi romani care nici nu cunosc limba magiara sau nu au avut rude de etnie maghiara solicita aceasta cetatenie", a continuat senatorul UDMR.
Potrivit acesteia, "cum astazi ne gandim nu numai in cadrul unei tari nationale, ci ne gandim intr-o Europa unita, pana la urma va trebui sa acceptam ca sunt anumite drepturi de care putem sa ne folosim". Intrebata cati romani fara etnie maghiara au obtinut dubla cetatenie, Rozalia-Ibolya Biro a declarat: "Nu avem date legate de aceasta. Ce pot sa va spun este ca aproximativ 360.000 de romani au obtinut cetatenia maghiara, din totalul de 500.000 de persoane din afara Ungariei care au obtinut cetatenia maghiara".
In ceea ce priveste incalcarea prevederii legale care spune ca numai romanii cu stramosi maghiari pot o