Numită „hrană vie” şi „aliment medicament”, mierea conţine 450 de subtanţe active care contribuie la reglarea tuturor funcţiilor organismului. Pe de altă parte, scorţişoara este folosită încă din antichitate pentru tratarea diverselor boli, remediu împotriva frigului, a extremităţilor reci, a crampelor musculare, a durerilor cauzate de răceală sau gripă, a durerilor de articulaţii, a indigestiei, a inapetenţei. Combinaţia de miere şi scorţişoară este benefică în cazul multor afecţiuni, dar constituie şi un ajutor important în curele de slăbire, mai ales în perioada dinaintea Sărbătorilor de iarnă, când ne dorim să topim rapid kilogramele acumulate, în special, în preajma Crăciunului.
Nutriţioniştii susţin că mierea conţine o combinaţie de zaharuri naturale care declanşează modificări metabolice care neutralizează pofta de dulciuri. Astfel, în urma unor cercetări efectuate timp de mai mulţi ani, nutriţionistul Mike McInnes a descoperit că înlocuirea zahărului cu miere în timpul zilei şi adăugarea unei linguriţe cu miere într-o băutură caldă, nu fierbinte, înainte de culcare neutralizează mecanismele cerebrale responsabile pentru pofta de dulciuri. „Chiar şi aşa-zisele alimente cu conţinut redus de grăsimi sunt adeseori pline de zaharuri ascunse sau făină albă. Acest lucru înseamnă că nivelul de zaharuri din organism este la cote maxime întreaga zi”, afirmă nutriţionistul britanic. Corpul reglează excesul de zaharuri prin eliberarea de insulină, care o filtrează din sânge şi o depozitează ca grăsime.
Mierea şi scorţişoară, aliaţii siluetei
Combinaţia de miere cu scorţişoară ajută la prevenirea cancerului şi a afecţiunilor inimii şi reglează funcţiile sistemului digestiv, acţionează asupra zahărului din sânge şi contribuie la eliminarea lui înainte de a fi transformat în grăsime. Înainte de toate se amestecă o linguriţă de miere cu o jumă