Două anticariate mari şi late! Atâtea sunt în tot Piteștiul. Şi e de ajuns! Toate generaţiile, de la tineri până la bătrâni, trec pragul anticariatelor din ce în ce mai rar.
Sunt foarte puțini cititori, ne precizează Nicolae Tudor Cătălin, un anticar cu o experienţă de peste 15 ani. Chiar dacă nu se mai cumpără, cartea este acum online, pe internet. Dar ce folos? ”Cartea e ca iubirea, dacă o atingi, simţi”, ne spune anticarul. Peste 5.000 de cărţi stau aşezate pe rafturile anticariatului. 5 lei, 6 lei, 10 lei,15 lei – cărţi pentru buzunarul oricărui cititor. Din podul bunicii, achiziţionate din târguri, donate cu diverse ocazii, cărţile îşi aşteaptă cititorii.
Printre ele, și exemplare rare. De pildă, „Istoria literaturii române de la origini şi până în prezent”, de George Călinescu. Tiparită de Fundaţia Europeană Drăgan în Madrid, Paris și Roma, cartea are 120 de facsimiluri şi un tiraj de doar câteva sute de exemplare. Este din colecţia Elvira şi Teodor Biolan şi are un preţ pentru colecţionari – 4.000 de lei.
În anticariat sunt nu doar cărți. Aici găsim și „Împrumutul Reintregirii”, acţiuni apărute în 3 ediţii diferite în anul 1941. Statul român a rămas atunci fără bani şi s-a împrumutat de la populaţie pentru sprijinirea soldaţilor de pe front. Ca să întreţină Armata, statul le-a oferit cetățenilor români câte un cupon valoric. Pe lângă cărţi şi acţiuni de acum zeci de ani, în anticariart sunt și timbre pentru pasionații de filatelie. Pe parcursul a 10 ani, anticarul Nicolae Tudor Cătălin a colecționat peste 15.000.000 de timbre.
Două anticariate mari şi late! Atâtea sunt în tot Piteștiul. Şi e de ajuns! Toate generaţiile, de la tineri până la bătrâni, trec pragul anticariatelor din ce în ce mai rar.
Sunt foarte puțini cititori, ne precizează Nicolae Tudor Cătălin, un anticar cu o experienţă de peste 15 ani. Chiar dacă nu se mai cum