În contextul schimbării „Primei Case” în „Noua Casă”, apartamentele noi s-au ieftinit şi cu 15%
2013 a fost un nou an de deprecieri pe piaţa imobiliară, cu scăderi de preţuri mai accentuate pe segmentul apartamentelor noi, în Capitală şi în celelalte mari oraşe ale ţării, în contextul în care autorităţile au adus în discuţie, înlocuirea programului „Prima Casă” cu „Noua Casă”. Cel din urmă prevede acordarea de credite garantate de stat, dar doar pentru locuinţele noi. Schimbarea nu s-a mai produs însă proprietarii apartamentelor noi s-au conformat zvonurilor, ceea ce a determinat o depreciere a preţului mediu mai mare pe aceste segment, decât pe cel al apartamentelor vechi.
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în ultimele 12 luni, unităţile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri în marile oraşe, cu un prag maxim de 15% (în Braşov); spre comparaţie, marja maximă de scădere atinsă pe segmentul apartamentelor vechi s-a situat la doar 6,6% (în Iaşi). Astfel, la finalul lui 2013, apartamentele noi sunt absolut competitive din punct de vedere al preţului, diferenţa faţă de cele vechi fiind foarte mult redusă.
În Capitală, apartamentele noi s-au ieftinit cu 9,5% până la un la un preţ mediu de 1.165 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.288 euro pe metru pătrat, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Locuinţele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 5,3%, de la 1.054 de euro, până la 998 de euro pe metru pătrat.
Braşovul este oraşul cu cele mai mari scăderi de preţ pe segmentul apartamentelor noi: din iarna lui 2012 până acum, pretenţiile dezvoltatorilor au scăzut cu o marjă-record de 15,1%, de la 950 de euro, până la 807 euro pe metru pătrat util. Locuinţele din blocurile vechi, însă, au consemnat o scădere mult mai temperată, de 2,4%, de la 842 de euro pe metru pătrat, până la 822 de euro pe metru pătrat.