În centrul Kievului se adună trupe speciale ale Ministerului de Interne. Intervenția lor împotriva demonstranților care au blocat zona este așteptată dintr-o clipă în alta.
Simbolul Revoluției Portocalii 2.0 va rămâne foarte probabil dărâmarea statuii lui V.I. Lenin din Piața Basarabiei de la Kiev. După tentativa de la 1 decembrie, când 60 de tineri mascați au eșuat în încercarea de a-l pune la pământ pe Lenin, duminică, 8 decembrie, miliția a renunțat la a mai face cordon în jurul monumentului, astfel că ultima statuie din Kiev a fondatorului statului sovietic a putut fi demontată de pe soclu, în uralele mulțimii. Este o statuie de granit, montată în decembrie 1946. Statuia a fost trimisă la New York, în 1939, la expoziția universală. Ea a fost realizată din același material din care a fost construit mausoleul lui Lenin din Piața Roșie, de la Moscova. Sculptura are 3,45 m, cântărește nu mai puțin de 7 tone și este făcută din cel mai bun granit de Carelia. Lenin din Piața Basarabiei a fost de mai multe ori ținta unor atentate. În iunie 2009, naționaliștii din Partidul Svoboda au tăbărât cu ciocanele pe statuie și i-au spart mâna și nasul. Acum, manifestanții l-au decapitat pe Lenin. Episodul marchează, aparent, victoria unei noi generații de tineri ucraineni asupra moștenirii sovietice.
Ultimii 20 de ani au marcat în Ucraina formarea unei societăţi civile care vrea să renunțe la tradiționalul balet între Rusia și Occident, purtat pe principiul „mielul blând suge la două oi“. Mutând discuția pe un alt plan, ce se întâmplă acum în Ucraina confirmă faptul că, după epuizarea resurselor moștenite din comunism și în condițiile absenței resurselor energetice, principala sursă de supraviețuire este suveranitatea la care puterea renunță pentru a obține susținerea Kremlinului. Asta s-a întâmplat cu Belarus și Armenia, care au ac