În fiecare dimineaţă cei 15 angajaţi ai grădinii zoologice din Piteşti se ocupă atât de hrana, cât şi de confortul din cuştile animalelor.
Cum iarna a venit deja, proviziile sunt făcute. Cu cât scad temperaturile, cu atât se consumă mai multe lemne pentru ca animalele să nu cumva să sufere de frig. Zilnic sobele sunt pregătite să facă față. Struţii, maimuţele, lei, urşii tibetani sunt astfel feriți de ger. Cicica şi Barosanul, doi urşi tibetani, fiecare în vârstă de 46 de ani, o raritate în grădinile zoologice din ţara noastră, se pregătesc de hibernare. „Activitatea fizică a celor doi urși e acum ceva mai moderată: se ridică din cuști, mănâncă şi se culcă”, ne spune directoarea gradinii zoologice, Nuşa Popescu.
Porţia zilnică de 10 kg de mâncare de căciulă le este asigurată. Cicica si Barosanul consumă zilnic fiecare câte 3 kilograme de carne, 2, 5 kilograme de pâine şi 4.5 kilograme de legume şi fructe. Şi pentru că există tendinţa de a fura din porția celuilalt, Cicica şi Barosanul mănâncă… separat. Mere, pere, struguri, portocale, morcovi, sfeclă, ţelină, toate reprezintă și ele parte din hrana care îi ajută să treacă cu bine peste iarna geroasă.
Hellen, o cămilă în vârstă de 9 ani, şi Cazimir, de 2 ani, încă profită de vremea frumoasă de afară şi au ieşit să admire peisajul. Sunt rezistente la frig pentru că vin din zona Mongoliei. Pentru ele gradina zoologică a pus la dispoziţie două compartimente, unul deschis şi un altul închis. Se pare că lui Hellen şi Cazimir compartimentul deschis le face mai mult cu ochiul!
Pe timp de iarnă animalelor de aici le sunt create toate condiţiile necesare. O masă caldă pentru urşi şi porci, pentru erbivore apă caldă, iar pentru carnivore apa se dă la temperatura „camerei”. În cuşti ele pot dormi liniştite, culcuşul şi hrana pe timp de iarnă le sunt asigurate pe o perioadă de 6 luni.
În fiecare dim