Scris de Simona Albinaru - Valoarea unui examen trichineloscopic la carnea de porcine sacrificate în gospodăriile populaţiei este de 9 lei.
În contextul sărbătorilor de iarnă şi a tradiţiei româneşti de sacrificare a porcinelor medicii sanitari veterinari bihoreni atrag atenţia că examinarea în vederea depistării trichinelozei a tuturor porcilor sacrificaţi in această perioadă este obligatorie.
Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale, nu doar va fi sancţionată de către inspectorii DSVSA cu amenzi de până la 2.000 lei, dar pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consurna carne neverificată. Exemenul trichineloscopic se execută de personal acreditat de către DSVSA Bihor, respectiv de către medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, de personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentrul siguranţa alimentelor şi din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea.Centre de examinare
DSVSA Bihor a organizat la nivelul judeţului mai multe centre de examinare. Un centru de permanenţă la nivelul judeţean este situat in Hala de carne a Pieţei Cetate din cadrul Municipiului Oradea şi funcţionează în perioada 3- 31decembrie între orele 8,00-18,00 pentru zilele lucrătoare şi 08,00 – 16,00 pentru cele nelucrătoare. La nivelul fiecărei circumscripţii sanitare veterinare de siguranţă a alimentelor deschise în toate oraşele judeţului ( Oradea- Piaţa Rogerius, Piaţa Deeebal şi Piaţa Cetate, Salonta, Beiuş, Ştei, Aleşd, Marghita, şi Valea lui Mihai) funcţionează astfel de centre cu un program zilnic între orele 08,00-16,00 pentru zilele lucrătoare. În cele nelucrătoare se asigură perrnanenţă telefonică la sediul DSVSA Bihor, din Oradea str. Ion Bogdan 37, zilnic intre orele 08,00 – 15,00, la sediile circumscripţiilor sanitare veterinare de asistenţă din fiecar