Mai mult de jumatate dintre cetatenii romani nu ar vota o femeie presedinte, iar 60 la suta dintre ei nu ar accepta ca o persoana cu o alta orientare sexuala sa le fie ruda, se arata intr-un studiu privind atitudinea populatiei Romaniei fata de discriminare, lansat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).
CNCD a lansat, marti, de Ziua Mondiala a Drepturilor Omului, studiul “Perceptii si atitudini ale populatiei Romaniei fata de fenomenul de discriminare in 2013″.
Cercetarea arata ca cei mai multi romani nu ar vota persoane de etnie sau religie diferita, cu dizabilitati sau o orientare sexuala diferita pentru functii importante in administratia locala, centrala sau europeana.
Astfel, 54 la suta nu ar vota o femeie, iar 59 la suta nu ar vota un barbat sub 35 de ani pentru functia de presedinte al Romaniei. Doar 10 la suta dintre respondenti ar vota o persoana cu o alta orientare sexuala, 14 la suta ar vota un candidat rom, iar 15 la suta, unul de etnie maghiara.
60 la suta dintre romani nu ar accepta sa le fie ruda o persoana cu alta orientare sexuala, 58 la suta nu ar accepta un rom, 54 la suta – o persoana de culoare, 52 la suta – un maghiar sau un imigrant, 50 la suta – o persoana infectata cu HIV/SIDA, tot 50 la suta – un evreu, 46 la suta – un german, 44 la suta – o persoana cu dizabilitati, 42 la suta – o persoana de alta religie sau cu o boala cronica, 36 la suta – o persoana fara venituri.
Politicienii sunt cel mai des indicati drept persoane care discrimineaza, de catre 76 la suta dintre respondenti, in timp ce oamenii obisnuiti discrimineaza in opinia a 68 la suta dintre participantii la studiu, companiile pentru 61 la suta, iar institutiile statului pentru 60 la suta dintre respondenti.
Numai doi din 10 respondenti s-au simtit vreodata discriminati, cel mai adesea pe baza varstei (30 la suta), statutulu