* O antologie a profesorului Aurel Ifrim
Polivalentul artist Aurel Ifrim a reuşit să-i provoace săptămâna trecută pe tulceni la o lansare sui – generis, cu orchestră, cu „Baladele Deltei”, foştii actori de la Studio „Z”, la propunerea maestrului coregraf Ştefan Coman. Şi, mai ales, cu masiva sa carte, „Tulcea culturală. 1949 – 1989”.
Mult mai scump la vorbă decât în scris, profesorul Aurel Ifrim abia a deschis gura: „M-am oprit cu suita de relatări cronologice la anul 1989, pentru că această perioadă este mai specială în viaţa tuturor românilor. După aceea s-a întâmplat altceva nu numai în România, ci în toată lumea Europei de Est. În această carte care nu este o monografie, nu e o carte cu pretenţii, se află o relatare cronologică a unor momente pe care le-am trăit, a unor oameni pe care i-am cunoscut şi mi-au fost foarte dragi sau a unor oameni pe care nu i-am cunoscut, dar care fac parte din istoria glorioasă a Dobrogei, cum e cazul lui Stavru Tarasov sau al lui George – Boulanger Pantazi. M-au impresionat prin viaţa lor. Mulţi dintre eroii cărţii sunt în sală…”.
Poftit la microfon, primarul municipiului a recunoscut atât ineditul lansării, cât şi momentul foarte bine ales, Ajunul Sf. Nicolae, cartea fiind un dar către tulcenii care „fac un efort să confirme un brand care ne-a conscrat în cultura regională şi nu numai. La noi chiar se întâmplă un act cultural de calitate, chiar dacă nu suntem un oraş mare. Se musteşte de cultură, de spirite vii, de oameni care trăiesc întru această atmosferă elitistă. Asemenea oameni de cultură reprezintă haina noastră de duminică”.
Plin de spirit şi spiritual a fost cuvântul lui Dan Arhire, acesta recunoscând nu ştie de ce a fost ales de prietenul Aurel Ifrim să-i recomande cartea, întrucât la Tulcea ajungea abia în 1989. Din dorinţa de a vă deschide pofta pentru volum, reproducem aici aproape tot textul