Mai multe organizaţii neguvernamentale au cerut public preşedintelui României să nu promulge legea prin care legea prin care au fost reintroduse în Codul Penal infracţiunile de insultă şi calomnie.
„Cerem preşedintelui României să nu promulge legea şi să o retrimită Parlamentului spre reală dezbatere. Sperăm să fie un proces legislativ transparent, iar legea să nu fie promulgată”, a declarat pentru Curierul Naţional Maria-Nicoleta Andreescu, director executiv al APADOR-CH.
ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTI) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) notează pe site-ul apador.org că reintroducerea insultei şi calomniei în Codul Penal, fără consultare publică, „aruncă la coş zece ani de eforturi ale societăţii pentru dezincriminarea insultei şi calomniei. Ea elimină România din rândul democraţiilor care nu acceptă ideea că un om poate să fie condamnat penal pentru cuvintele lui”.
ONG-urile amintesc, de altfel, că deciziile Curţii Constituţionale, invocate drept pretext pentru introducerea în Codul penal a infracţiunilor de insultă şi calomnie, trebuie să respecte Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa CEDO – care au putere de lege în România. „Impunerea obligaţiei ca defăimarea să fie sancţionată penal nu este susţinută de niciun articol din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de nicio hotărâre pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.
Organizaţiile menţionează că în Codul Penal s-a reintrodus proba verităţii – articol în vizibilă contradicţie cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
„Introducerea probei verităţii în Codul Penal este o exagerare evidentă care pune piedici libertăţii de exprimare, pentru că obligă practic pe cel care se exprimă