Scris de Simion Todoca - Prin modificarea Codului Penal, parlamentarii nu mai pot fi cercetaţi de ANI şi DNA, ca şi funcţionarii publici.
ARAD.Camera Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de Lege privind modificarea Codului Penal scoţând parlamentarii din categoria funcţionarilor publici.
„Prin această modificare, parlamentarii şi-au votat o superimunitate. Ei nu mai pot fi anchetaţi pentru infracţiuni de corupţie sau asimilate corupţiei, cât timp acestea sunt definite în legislaţia actuală prin noţiunea «fapta funcţionarului public». Dacă parlamentarii nu mai sunt consideraţi funcţionari publici, nu mai răspund pentru fapte de corupţie şi pentru nicio infracţiune de serviciu”, consideră Iustin Cionca, prim-vicepreşedinte al PDL Arad.Şantaj politic
Parlamentarii arădeni, indiferent de culoarea politică, au votat conform celor stabilite de către partidele lor, însă cu nuanţări.Cei ai puterii împărtăşesc întrutotul opinia deputatului Flavius Măduţa :„Guvernarea Băsescu a modificat Codul Penal în aşa fel încât parlamentarii să poată fi şantajaţi politic prin intermediul ANI şi DNA, care aveau ca obiect de activitate funcţionarii publici, categorie în care parlamentarii nu intrau. Nu am făcut altceva decât să eliminăm acel articol, introdus abuziv. Chestia cu superimunitatea este o prostie, parlamentarii pot fi anchetaţi şi condamnaţi, dacă sunt vinovaţi, ca oricare alt cetăţean, singura diferenţă fiind aceea că nu mai pot fi hărţuiţi din cauza apartenenţei politice. De fapt, noi am eliminat posibilitatea prigonirii opoziţiei de către putere. Sunt sigur că parlamentarilor opoziţiei le pare extrem de bine, dar, din raţiuni electorale, trebuie să voteze contra, chiar dacă sunt pentru”.Doar la obligaţii?
De cealaltă parte, parlamentarii opoziţiei susţin că graba şi modul în care s-a introdus pe ordinea de zi modificarea Codului Penal este interpretată c