Scris de Monica Ardelean - Judecătorul Tripa și judecătoarea Boloș, ambii acuzați de fapte de corupție, au dat sentințe în defavoarea sătenilor în cazul Nadăș.
INEU. Judecătorul Aurel Tripa de la Judecătoria Ineu, cel care în urmă cu câteva zile a fost reținut pentru luare de mită, este cel care a pronunțat și una din cele mai contestate sentințe în cazul Nădăș. Și tot în acest dosar care a făcut vâlvă la nivel național, judecătoarea Florița Boloș a dat sentințe favorabile familie Colțeu, cea care a revendicat și a primit întreg satul Nadăș. Ce a făcut, însă, judecătorul Tripa în anul 2009? Prin sentința civilă nr.774, în data de 31 martie 2009, familia Colțeu a fost întabulată gratis pe suprafața de 8.762 ha. Sentința judecătorului Tripa „este o eroare juridică imensă”, susține avocatul nădășenilor Stelian Lupu. „Nu există măsurători cadastrale, nu există titlul de proprietate iar temeiul legal în ceea ce privește scutirea de taxe este eronat”, a punctat avocatul Lupu.
Fără a fi efectuată vreo măsurătoare cadastrală, judecătorul a dispus, spun avocaţii, „autorizarea întabulării în C.F., de către Oficiul de Cadastru și publicitate Ineu, a dreptului de proprietate al acestora ”. Și, în plus, i-a scutit și de plata taxei de întabulare. Singurul document care a stat la baza acestei decizii a fost sentința civilă 657 din 30 martie 2006, care însă „a omis a se cere autorizarea intabulării în CF” . Judecătorul Tripa a făcut un fel de „reparație” a sentinței din 2006 și a finalizat atât de mult contestatul proces de retrocedare a satului Nadăș. Mai tot satul a ajuns în proprietatea a doi oameni.
Familia Colțeu, grație judecătorului Tripa, a intrat în cartea funciară ca proprietară, fără titlul de proprietate, a celor peste 8.000 de hectare, plătind o unică taxă de timbru de 12 lei. O sentință inexplicabilă pentru avocați dar care a fost pusă în aplicare fără