USL a reuşit marţi să acorde o superimunitate parlamentarilor şi aleşilor locali. Parlamentarii puterii au votat prevederi care ciuntesc Codul Penal, şi până la promulgare au mai rămas două filtre: preşedintele şi Curtea Constituţională. USL a încercat să impună şi o lege a lobby-ului, şi una a amnistiei şi graţierii unor categorii largi de infractori, dar a renunţat în faţa unei puternice opoziţii atât publice, cât şi pe canale subterane. Toate proiectele au fost promovate într-o opacitate deplină, care a prilejuit scene comice în parlament, cu 20 de parlamentari ascunzându-se la propriu de un jurnalist. Marţea neagră a parlamentului va rămâne în memoria recentă ca o lovitură puternică la adresa instituţiilor statului de drept. Iată câteva concluzii ale zilei:
- lupta anticorupţie a atins o masă critică de opozanţi, pentru că a ajuns în toate straturile puterii, pe verticală. Anchetele se întind de la miniştri, parlamentari, şefi de Consilii Judeţene, primari de municipii, primari de oraşe mici şi de comune, consilieri din primării, directori şi funcţionari din ministere şi agenţii guvernamentale, directori de companii de stat, poliţişti, procurori şi judecători. Pe scurt, toate arterele, venele şi capilarele unui organism profund cangrenat. Acum, acest organism pune presiune pe politicienii care-l reprezintă să rezolve problema. Tensiunile dintre corupţi şi sistemul de justiţie vor creşte anul viitor, pe măsură ce alte dosare vor primi sentinţa definitivă.
- îndepărtarea ireversibilă a USL de standardele democraţiei. Lipsa de jenă a parlamentarilor USL a fost atât de evidentă luni şi marţi, încât această construcţie şi-a pierdut orice legitimitate reformistă.
- incapacitatea lui Victor Ponta de a controla PSD şi de a ţine piept presiunilor colegilor din partid şi din coaliţie, care au probleme cu legea sau sunt portavocea unor penali. Este încă