Un sondaj prezentat saptamana trecuta undeva inafara Capitalei de catre inalti oficiali ai Bancii Nationale colegilor lor din cadrul FMI a facut o radiografie a mediului de afaceri local la finalul acestui an. De ce anume se plang companiile romanesti, care e reactia lor la variatiile cursului leu/euro, ce probleme au atunci cand vor sa se finanteze samd. Rezultatele au fost prezentate in urma cu cateva zile expertilor FMI, care urmeaza sa discute pe marginea rezultatelor sondajului cu sefii Finantelor. Click pe grafice pentru detalii.
La prima intrebare, legata de cea mai mare problema a companiilor romanesti din ultimele 6 luni, nu greutatea finantarii e raspunsul cel mai frecvent intalnit, ci gradul ridicat de fiscalitate din Romania.
Mai sus aveti sursele de finantare ale companiilor. Fara comentarii suplimentare.
Cand vine vorba de finantari bancare, comisioanele bancilor si nivelul garantiilor reprezinta principalele obstacole. Desigur, aceasta problema trebuie privita si din perspectiva bancilor. Daca o firma vrea un credit si nu are avansul necesar, costul riscului bancii creste si solicita garantii suplimentare.
Si acum ajungem la senzitivitatea companiilor la cursul de schimb.
Sigur ca aici trebuie sa facem demarcatia intre companiile importatoare (avantajate de depreciere) si exportatoare (avantajate de aprecierea leului), dar pe medie stam ca in graficul de mai sus.
Mai jos, reactia companiilor la modificarea dobanzilor.
In rest, sa avem parte cu totii de o Zi Nationala asa cum ne-o dorim! Un sondaj prezentat saptamana trecuta undeva inafara Capitalei de catre inalti oficiali ai Bancii Nationale colegilor lor din cadrul FMI a facut o radiografie a mediului de afaceri local