Pentru programul de colinde, plimbările cu sania trasă de cai, sarmale în ulcele şi plăcinte abia scoase din cuptor turiştii vor trebui să scoată din buzunare până la 100 de euro pe zi.
Tânjind după tradiţiile şi obiceiurile de la sat, tot mai mulţi moldoveni decid să-şi ia familia şi să petreacă sărbătorile de iarnă departe de gălăgia oraşului. Majoritatea aleg pensiunile din apropierea Capitalei precum cele de la Orheiul Vechi, Criuleni sau Ialoveni, susţine Svetlana Lazăr, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural din Moldova.
Călătorie în timp
„Dorinţa moldovenilor de a lăsa mediul cunoscut şi de a pleca de sărbători la ţară este motivată de senzaţie de călătorie în timp. Alţii pleacă la sat pentru a scăpa de rutina zilnică şi de frenezia cumpărăturilor de la oraş“, crede Svetlana Lazăr.
Patronii pensiunilor ştiu deja preferinţele orăşenilor. „Preţul include masă festivă şi program artistic, iar unii mai fac şi excursii, vânători sau baluri mascate. În mare parte, moldovenii aleg să petreacă la pensiuni de Sfântul Vasile şi de Crăciun, iar oaspeţii hanurilor sunt, de obicei, chişinăuienii fără rude la sat, moldoveni veniţi acasă de peste hotare, dar şi musafirii de peste Prut“, enumeră Svetlana Lazăr.
„Dă Doamne să ningă“
Olesea Falaga, administratoarea Pensiunii Butuceni, are deja peste 60 de rezervări. „Cei mai mulţi oaspeţi am de Crăciunul pe vechi, tocmai 26, majoritatea moldoveni. De Anul Nou am şi olandezi, în total 22 de oameni. Pe 25 decembrie am multe rezervări din România“, enumeră managerul.
150 de euro. Atâta costă cea mai scumpă ofertă de Revelion la o pensiune din Republica Moldova.
Gospodina recunoaşte că va avea mult de lucru la bucătărie. „Fac miel la proţap, izvar, sarmale în ulcele, plăcinte la cuptor, cighirii, tocană de legume, friptură cu mămăligă, cârnaţ de casă,