În anul 2013 au fost realizate tematica de cercetare contractată şi cea aflată în derulare. Din activităţile de multiplicare şi de prelucrare a seminţelor și din zootehnie a rezultat profit. Instituția bugetară nu primește bani de la stat, se autofinanțează și mai câștigă proiecte cu finanțare europeană în valoare de 14 milioane de lei.
Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni s-a impus ca o instituţie ştiinţifică, fiind implicată, de 51 de ani, în problematica agriculturii. Schimbările produse în societate şi criza financiară nu au pus unitatea la pământ. SCDA Secuieni a devenit un exemplu de succes şi o şcoală de formare a viitorilor specialişti.
Despre activitatea SCDA Secuieni desfăşurată în anul 2013 , inginer doctor Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni, vorbește în termeni economici, dar cu nuanțe sentimentale: “Considerăm că 2013 a fost un an agricol bun în privinţa producţiilor obţinute. La majoritatea speciilor cultivate în acest an, am depăşit producţiile planificate. Pentru culturile de primăvară, seminţele se află în proces de prelucrare. Prin valorificarea lor, sperăm ca şi veniturile să fie pe măsura recoltelor obţinute. Totodată, în cadrul unităţii noastre, în 2013, am obţinut venituri importante din staţia de prelucrare a seminţelor, pentru că, anul acesta, cantităţile de seminţe destinate pentru prelucrare au fost mult superioare celor obţinute în perioada 2010 – 2012. O parte din venituri provine şi din valorificarea producţiei obţinute în sectorul zootehnic. Numai până la sfârşitul lunii octombrie, producţia de lapte pe cap de vacă mulsă a ajuns la 7.050 de litri, comparativ cu 5.000 de litri, cât a fost producţia planificată. Am ajuns la 24 de litri de lapte pe zi pe cap de vacă mulsă. Se poate obţine această producţie printr-o exploatare corespunzătoare. Unitatea noastră este cunoscută în ţară pentru creştere