Circa 4.200 de incendii la locuinte, soldate cu pagube materiale si chiar pierderi de vieti omenesti, s-au produs in perioada 1 ianuarie – 31 octombrie in Romania.
Aproximativ 44% din aceste incidente grave au avut drept cauza exploatarea cosurilor de fum neizolate corespunzator fata de elemente combustibile, neetansate sau necuratate, precum si improvizatiile la mijloacele de incalzire si instalatiile electrice.
Necuratarea cosurilor de fum si a canalelor de evacuare a gazelor arse este cauza cea mai frecventa a producerii intoxicatiilor si asfixierilor cu monoxid de carbon.
Al doilea an al parteneriatului „Impreuna pentru siguranta”, derulat intre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.) si E.ON Romania, a debutat cu o noua campanie nationala de informare si constientizare a populatiei: „RISC. Siguranta NU e un joc de noroc!“. Aceasta isi propune sa traga un semnal de alarma asupra riscurilor majore la care cetatenii se expun atunci cand exploateaza cosuri de fum neprotejate fata de elementele combustibile, neetansate sau necuratate, aparate electrice defecte sau improvizate, precum si in cazul utilizarii necorespunzatoare a mijloacelor de incalzire care functioneaza pe baza de gaz sau alte tipuri de combustibil.
Statisticile I.G.S.U. evidentiaza faptul ca, din cele aproximativ 4.200 de incendii produse in perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2013, un numar de 1.760 au avut la origine cauzele mentionate mai sus. Chiar daca numarul total al incendiilor la locuinte este mai scazut fata de perioada similara a anului trecut, ponderea cauzelor de tipul celor enumerate se mentine la un nivel ridicat si, din acest motiv, noua campanie de informare isi propune nu doar sa contribuie la reducerea numarului de incidente, ci si sa schimbe, in timp, atitudinea si comportamentul legat de utilizarea corecta a surselor de energie. @N_