Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu considera ca modificarile aduse marti Codului Penal dau liber la coruptie si crima organizata si sunt un dezastru pentru justitia din Romania.
Intr-un interviu acordat Ziare.com prof. Gh. Iancu afirma ca modificarile
fac diferentieri neconstitutionale la nivel penal sunt cu dedicatie si vor impinge DNA si DIICOT in somaj.
Totodata, Gh. Iancu atrage atentia ca maniera in care s-a ajuns la adoptarea acestor modificari este similara cu felul in care s-a procedat in iulie 2012: "Oamenii acestia nu au leac. Ei nu vor decat sa ajunga partid unic".
Modificarile aduse Codului Penal au fost surprinzatoare. Procedural considerati ca lucrurile s-au desfasurat corect?
Din 2012, cand au venit la putere reprezentatii USL, ei au o agenda separata de ordinea de zi a Parlamentului. Ca sa surprinda. Hoteste. Nu merg pe ordinea de zi transparenta, cunoscuta de toata lumea. Cand m-au schimbat pe mine din functia de Avocat al Poporului, in vara anului trecut, pe ordinea de zi era un comentariu al lui Victor Ponta in legatura cu o actiune externa. La Biroul Permanent s-a aprobat alta ordine de zi, cu revocarea Avocatului Poporului.
Vedeti o similitudine de actiune?
Vad ca multi se simt ca in iulie 2012. Si eu ma simt exact la fel. Oamenii acestia nu au leac. Ei nu vor decat sa ajunga partid unic.
Pe fond, considerati ca scoaterea senatorilor si deputatilor din sfera functionarilor publici este o masura justificata, dupa cum sustin initiatorii?
Oamenii vorbesc aiurea pe la televizor si confunda functia publica cu demnitatea publica in sens penal. Nu e cazul. In Codul Penal exista la sfarsitul partii generale o serie de definitii, printre care si a notiunii de functionar public. Functionarul public este, in acceptiunea penala, orice persoana ca