Victoria Dunford (31 de ani) din Mihăileni, raionul Râşcani, locuieşte de patru ani în Marea Britanie. De acolo, printr-un ONG, ajută copiii cu dizabilităţi din Moldova.
A plecat în Marea Britanie în 2006, printr-un program de schimb de experienţă, la un an după ce a absolvit Facultatea de Chimie la Universitatea de Stat din Moldova. Acolo s-a căsătorit şi s-a stabilit pe Insula Wight, în sudul Marii Britanii. În 2009, a revenit în ţară ca să-şi îngrijească mama, care suferise o intervenţie chirurgicală la Bălţi.
„Eu stăteam lângă mămica, iar soţul nu rezista mai mult de cinci minute. Ieşea afară zicând că e groaznic şi că spitalele din Moldova arată mai rău decât cele din Regat de pe vremea războiului. Credeam că exagerează, însă în 2010, când am început să lucrez ca asistent medical în spitalul de pe Insula Wight, mi-am dat seama că avea perfectă dreptate“, îşi aminteşte Victoria Dunford.
N-a putut rămâne indiferentă şi a fondat o organizaţie cu numele MAD-Aid, care se descifrează ca Medical Aid Deliver (n.r. din engleză, Livrarea ajutorului medical), dar şi Make A Difference (n.r. Fă diferenţa). Din acest an, ONG-ul are un sediu şi în Republica Moldova, unde a fost înregistrat cu denumirea Moldova AID.
MESAJE EMOŢIONANTE DE LA CEI MICI
„La început, aveam dezbateri: să ajutăm bolnavi în stadiu terminal sau persoane cu dizabilităţi. Ne-am gândit că oamenii cu dizabilităţi, în special copiii, au nevoie de susţinere maximă. Un impuls a fost şi răspunsul primului băieţel care primise un scaun rulant de la noi: «Mulţumesc, voi putea vedea copacii de afară, până acum vedeam doar frunzele pe geam». Aceste cuvinte îmi vor rămâne mereu în gând“, îşi aduce aminte activista.
Nu e singurul mesaj cutremurător pe care l-a auzit de la cei mici. „Un alt copil mi-a spus că visul lui e să nu existe scări. Noi visăm la maşini luxoase, servicii bine