Dezintermedierea în sistemul bancar va mai continua până la sfârşitul anului viitor-începutul anului 2015, având în vedere că istoria a arătat că acest proces continuă încă cinci ani de la revenirea unei economii pe creştere, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal şi economist-şef al Raiffeisen Bank.
„Acest proces de delaveraging (dezintermediere financiară - n.r.) există şi va continua şi este demonstrat din punct de vedere istoric şi teoretic că ciclurile financiare sunt mai ample şi mai lungi decât ciclurile economice. Dacă se repetă istoria, în România am intrat în zona de revenire economică în 2010-2011, avem trei ani de revenire modestă, în care delaveraging-ul s-a produs şi ar mai fi un an-doi de continuare a procesului, deci la sfârşitul anului 2014 - începutul anului 2015 ar fi momentul în care delaveraging-ul s-ar stopa şi ar reveni tendinţa de creştere a creditării“, a afirmat mircuri Dumitru la un seminar despre lecţiile învăţate în cinci ani de criză, organizat la Banca Naţională a României (BNR).
La rândul său, Valentin Lazea, economistul-şef al băncii centrale, a afirmat că dezintermedierea este un proces „care va mai lua ceva timp pentru unele bănci, nu pentru toate“. El a punctat că băncile trebuie să atingă un raport optim în ceea ce priveşte capitalul din total active, care se poate realiza fie prin creşterea capitalului, fie prin diminuarea activelor.
BNR nu vede cu ochi buni mişcarea
Opiniile celor doi sunt total diferite de cele ale lui Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR. Acesta a declarat recent că subsidiarele din România trimit grupurilor-mamă mai mulţi bani decât recuperează din creditele rambursate, ceea ce ar putea crea probleme în viitor din cauza creditelor neperformante, care au ajuns la 21,7% din valoarea împrumuturilor acordate.