Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului are peste o mie de procese pe litoral
La şapte luni de la desfiinţare, fantoma AVAS bântuie instanţele constănţene. Şi nu oricum, ci cu un număr record de procese în care este parte. Potrivit portalului instanţelor constănţene, fosta Autoritate pentru Valorificare Activelor Statului, reşapată în prima parte a acestui an în Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, este înregistrată în nu mai puţin de 1.117 procese. Dintre acestea, majoritatea, adică 678 de cauze se află la Tribunalul Constanţa, 386 sunt sau au fost judecate de magistraţii Curţii de Apel Constanţa, iar 53 au ajuns la Judecătoria Constanţa.
Bineînţeles, o bună parte dintre aceste procese au ca subiect litigii din domeniul maritim, AVAS fiind responsabilă cu falimentarea celor trei companii de navigaţie maritimă Romline, Navrom şi Petromin. Unele dintre cauze au chiar şi peste zece ani de procedură, fiind închise după sute de termene, prin cereri de perimare. Cât o fi cheltuit statul pentru aceste procese, nimeni nu poate spune cu exactitate. Cert este că aceste cauze au necesitat un volum de muncă mare pentru juriştii AVAS.
AVAS a fost înfiinţată în 1998 şi, ca o ironie a sorţii, chiar din acel an au apărut primele procese pe litoral, în care instituţia era chemată în judecată. A funcţionat ca o agenţie a Guvernului României, responsabilă cu privatizarea unor companii de stat. Denumită iniţial AVAB- Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, agenţia a fost rebotezată în AVAS, în mai 2004. Tot atunci, AVAS se reorganizează pentru prima dată, prin comasarea prin absorbţie cu APAPS- Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (fostă Fondul Proprietăţii de Stat înainte de 2000, instituţie care a fost desfiinţată cu această ocazie). Începând cu data de 1 ianuarie 2007, AVAS se reorganizea