Unul dintre cele mai vechi şi renumite magazine ale Capitalei va fi renovat şi redat circuitului comercial. Complexul a aparţinut unui comerciant interbelic, apoi lui Vanghelie. Acum a fost cumpărat de nişte olandezi.
Construit în anii ’30, magazinul Bucureşti, situat la intersecţia Lipscaniului cu Bd. I.C.Brătianu, a fost naţionalizat de comunişti, cumpărat de Marian Vanghelie cu 1,5 milioane de euro, în 2003, şi retrocedat după mai multe procese moştenitorilor primului proprietar. Recent, imobilul de 4.000 de metri pătraţi a fost cumpărat cu patru milioane de euro de unul dintre cei mai importanţi deţinători de spaţii din Centrul Istoric, în combinaţie cu un producător de mobilă, ambii olandezi.
Legendara prăvălie, precursoare a mai recentelor magazine universale Cocor şi Unirea, din aceeaşi zonă, a fost cel mai cunoscut centru comercial al Capitalei în anii ’60-’70, gloria sa aducându-i clienţi până în preajma Revoluţiei şi chiar puţin după aceea, până ce piaţa a fost invadată de "turcisme" şi "chinezării". Bucureştenii de vârsta a treia îşi aduc aminte cu nostalagie de deverul magazinului, în timp ce tineretul habar n-are ce a fost, cândva, acolo.
Romu Mocanu, de 65 de ani, fost proiectant, astăzi pensionar, se uită cu ciudă la faţada ruinată a fostului magazin universal comunist: "De 23 de ani n-au fost în stare să facă nimic! Aici găseam încălţăminte şi îmbrăcăminte de calitate... Era mai bine aprovizionat ca altele. Şi acu’, dacă îl renovează şi n-aduc mărfuri noi, speciale, n-au şanse la câte magazine şi mall-uri sunt!". Unde mai pui că în acest loc parcarea este o aventură.
Anii săi de glorie
Parterul fostului magazin este îmbrăcat ermetic în foi de tablă şi toată faţada - cu geamurile sparte - cu excepţia ultimului etaj vopsit în graffiti, este îmbrăcată într-un mesh publicitar uriaş, cu o reclamă la o bere olandeză, pe care scrie