Parlamentarii ieșeni au schimbat definiția conflictului de interese și s-au protejat de eventualele anchete ale DNA. Grupul USL de la Iași a votat în bloc, fiind susținut și de PP-DD-istul Daniel Oajdea.
Camera Deputaților a modificat luni Codul Penal sub pretextul armonizării cu unele decizii ale Curții Constituționale (CCR). Astfel, CCR a considerat că dezincriminarea penală a insultei și calomniei este neconstituțională iar aleșii trebuiau doar să armonizee hotărârea Curții cu prevederile Codului Penal. În schimb, parlamentarii au schimbat definția conflictului de interese, au micșorat unele pedepse, s-au scos din rândul funcționarilor publici și au scos actele administrative din sfera conflictelor de interese.
Ieșenii au votat în bloc
Modificările au fost votate în bloc de deputații ieșeni Constantin Adăscăliței, Costel Alexe, Grigore Crăciunescu, Gheorghe Emacu, Relu Fenechiu, Sorin Iacoban, Vasile Mocanu, Cristina Nichita, Neculai Rățoi și Anghel Stanciu, cărora li s-a alăturat Daniel Oajdea de la PP-DD. „Faceți o confuzie, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi”, a susținut Daniel Oajdea. După ce i s-a explicat că votul apare înregistrat pe site-ul Camerei Deputaților, Oajdea a încercat să explice. „Oricum, parlamentarii nu erau funcționari publici, faceți o confuzie. Ce, ați văzut parlamentar să intre în șomaj după ce își termină mandatul?”, a spus el. Deputatul Oajdea a revenit după câteva minute, solicitând întrebările în scris pentru a răspunde „la obiect”. „Votul dat este urmarea deciziei politice luate in cadrul grupului parlamentar”, a transmis ulterior Oajdea. În schimb, colegul său de partid Tudor Ciuhodaru a votat împotriva proiectului.
Adăscăliței: a fost decizie de grup
Un alt deputat ieșean care a votat pentru modificările la Codul Penal în forma propusă este Constantin