Ţările asiatice conduc detaşat în clasamentul PISA 2012, Shanghai ocupând primul loc în ceea ce priveşte performanţele în educaţie, fiind urmat de Singapore şi Hong Kong. Rezultatele testelor, care s-au axat pe performanţele de matematică, arată că 30% din copiii de 15 ani din Shanghai au rezultate excelente, fiind clasificaţi drept elevi de elită, în timp ce în America, doar 2% din copii au rezultate de top, iar în Europa, doar 3%.
România stă un pic mai bine decât media europeană, avem 3,2% elevi de elită. Dar cum au ajuns chinezii în topul clasamentului?
Shanghai, Singapore sunt economii puternice care au început să câştige teren în lume, mai nou, pe plan educaţional. Shanghai încă îşi construieşte un sistem de învăţământ supraperformant şi doar 79% din elevii de 15 ani au fost evaluaţi de cu ajutorul testelor PISA, însă lucrul acesta nu este ieşit din comun. În Statele Unite, spre exemplu, ţara care are cel mai vechi sistem liceal din lume, a avut mai puţin de 90% din elevii de 15 ani evaluaţi de PISA, atrage atenţia expertul în educaţie Andreas Schleicher, consilier la OECD.
Revista Time a scris că cel mai probabil China a trişat, fiindcă nu figureaţă ca ţară de sine stătătoare în top, în schimb trimite rezultatele din Shanghai, ceea ce înseamnă că nu ştim adevăratul nivel al copiilor de 15 ani din cea mai populată ţară din lume.
Gurile rele mai spun că elevii din Shanghai sunt buni numai la lucruri uşor de predat şi de testat, însă realitatea este că în timp ce media elevilor de top din America este de 2%, iar în Europa, de 3%, în Shanghai, 30% din elevii testaţi au avut rezultate excepţionale. Profesorii chinezi au înţeles că economia mondială este în căutare de excelenţă şi nu se mai vor oameni care au cunoştinţe multe pe un subiect, ci persoane care ştiu să utilizeze ceea ce au învăţat.
PISA nu a testat copiii în ceea ce priveşt