Intr-un amplu articol publicat in editia din 23 noiembrie a prestigiosului cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), jurnalistul Dirk Schumer afirma despre Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT) ca „un eveniment de asemenea anvergura si de o asemenea croiala europeana n-a mai existat vreodata in Romania”.
Dirk Schumer s-a aflat pentru cateva zile la Iasi, la finalul lunii octombrie, cu ocazia primei editii a FILIT. Pe parcursul textului, care acopera aproape o jumatate de pagina a FAZ, acesta trece in revista atat reusitele festivalului, cat si detalii despre istoria culturala a Iasiului si candidatura acestuia pentru titlul de Capitala Culturala Europeana.
„(...) Pentru multi romani, orasul trece drept capitala culturala a tarii. Nu in ultimul rind, acesta este motivul pentru care FILIT (...) s-a desfasurat la Iasi” afirma Schumer, care remarca sustinerea financiara locala si pune in contrast reusita evenimentului cu schimbarea strategiei Institutului Cultural Roman.
„Atmosfera internationala s-a facut simtita in oras datorita numerosilor manageri culturali, directori de festivaluri si traducatori ai literaturii romane – si oamenii fie s-au inghesuit seara in vreo cafenea in aer liber, friguroasa, la o prezentare de carte, fie i-au urmarit, cu sutele, pe poeti intr-o noapte a poeziei. Nu intimplator numele FILIT ii include si pe traducatori, fiindca romanii aflati in zona de margine a interesului european stiu exact ca doar printr-o mediere sistematica pot sa mai inainteze spre centrul atentiei publice. Dan Lungu, care conduce si Muzeul Literaturii din oras, a fondat o editura a institutiei si i-a facut accesibili strainatatii pe autorii romani, printr-o antologie in limba engleza”, se mai afirma in cotidianul german.
Publicului german ii sunt prezentate o serie de personalitati ale Iasiului: de la