Un cercetator a depistat, pentru prima data, un fulger verde in timpul unei eruptii vulcanice din 2008. Acest fenomen, niciodata observat pana acum.
Ati vazut un fulger verde? Albe, galbene, albastre, ba chiar roz, dar verzi, niciodata! De altfel, lui Arthur Few, specialist in studierea fulgerelor, i-a luat ceva timp pana sa depisteze lumina verde. Numai dupa ce a analizat de zeci si zeci de ori fotografiile eruptiei vulcanului Chaiten, in 3 mai 2008, a observat lumina verde.
De fapt, la trezirea lui, vulcanul a provocat un spectacol formidabil de fulgere, luminand cerul cu zeci de raze stralucitoare fotografiate de Carlos Gutierrez. Dupa mai multi ani de studii, savantul a dezvaluit descoperirea sa in cadrul reuniunii anuale a American Geophysical Union.
Situat in Anzii Cordilieri, vulcanul Chaiten a intrat violent in eruptie in 2008, dupa secole de inactivitate. O puternica furtuna incarcata de particule a traversat norul de cenusa vulcanica, antrenand producerea unor fulgere fantastice. Cel verde, greu perceptibil, dar existent, a aparut aparitia in chiar inima norului de cenusa.
„Nu cred ca fenomenul este unic. Probabil, un astfel de fulger se produce la oricare furtuna de mare intensitate, dar nimeni nu l-a putut vedea. Din cauza structurii particulelor incarcate ale norului vulcanic, el are loc in exteriorul norului”, a estimat Arthur Few.
De ce e verde?
Bine, bine, e foarte frumos, dar de ce este verde? „Ce alte elemente ale atmosferei sunt verzi?, s-a intrebat retoric omul de stiinta, citat de Discovery News. Aurolele polare, spre exemplu, sunt destul de des verzi. Ele devin mai rosii sau mai albastre cand electronii din spatiu coboara si activeaza atomii de oxigen.
Astfel, la peste 100 de kilometri altitudine, aurorele boreale sunt verzi. Si mai sus, ele sunt rosii. Cauza? Natura ionilor, hidrogen sau oxigen, d