Conducerea Gabriel Resources, acţionarul majoritar al proiectului aurifer de la Roşia Montană, urma să se întrunească aseară pentru a decide dacă va continua investiţia din ţara noastră, conform unor surse apropiate situaţiei. Pe fondul respingerii legii minelor, acţionarii companiei canadiene au solicitat board-ului Gabriel Resources să se reunească ca să evalueze rentabilitatea proiectului din ţara noastră.
Potrivit surselor noastre, acţionarii din spatele companiei Gabriel Resources ar fi nemulţumiţi că proiectul miner va rămâne, în continuare blocat, ca urmare a faptului că legea minelor nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi aprobată în Parlament.
Surse parlamentare ne-au spus că reprezentanţii Gabriel Resources au fost puşi în dificultate de situaţia de marţi din Parlament. Legea va reveni în Plenul Camerei Deputaţilor în sesiunea parlamentară viitoare, numai în momentul în care alianţa USL va fi sigură că actul normativ va întruni numărul de voturi necesar pentru a fi aprobat, conform unor surse parlamentare.
Oficialii Gabriel Resources de la biroul din Londra nu au dorit să comenteze această informaţie.
Anumite voci din piaţă susţin că, de fapt, respingerea legii pentru Roşia Montană ar fi un lucru urmărit încă de la început, investitorii din spatele proiectului considerând că nu mai este rentabil, pe fondul scăderii preţului aurului. Gabriel Resources şi-ar fi negociat retragerea din proiectul de la Roşia Montană pentru despăgubiri care variază între două şi trei miliarde de dolari - sumă deja avansată ca potenţial scenariu de către premierul Victor Ponta, mai afirmă sursele noastre din piaţă.
La îngroparea exploatării de la Roşia Montană, ne-au mai semnalat sursele citate, un rol important l-ar juca şi miliardarul ungur, George Soros, care ar dori excluderea actualilor investitori (miliardarii John Paulson, Beny