Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a socat la inceputul saptamanii cu o declaratie care a denotat nu doar insensibilitate, dar si iresponsabilitate. Demnitarul a declarat ca "nu suntem in Africa de Sud" si ca ar putea fi organizate mai multe festivaluri daca s-ar aloca mai putini bani pentru Programul National de Prevenire si Control HIV-SIDA.
Cifrele nu doar ca il contrazic pe ministrul Barbu, insa arata ca exista motive serioase de ingrijorare. In ultimii doi ani, in Romania au fost raportate peste 700 de infectari noi cu HIV in randul persoanelor care folosesc droguri injectabile si al homosexualilor, dupa ce intre 2007 si 2010 nu au aparut decat 28 de cazuri.
"Incepand cu 2011, constatam cea mai mare crestere a infectatilor cu HIV de dupa anii '90, cand au fost infectate cateva mii, cel putin 5.000, imbolnaviti in spitale prin transfuzii sau vaccinari cu materiale nesterile care fusesera folosite la mai multe persoane. Din 2011 asistam la cresterea numarului de persoane infectate in randul celor care folosesc droguri injectabile si in randul homosexualilor", a spus Valentin Simionov, director executiv al Retelei Romane de Reducere a Riscurilor.
Cauza acestei cresteri ingrijoratoare a cazurilor de noi imbolnaviri este oprirea programelor care ofereau seringi de unica folosinta toxicomanilor care folosesc droguri injectabile, mai ales din categoria etnobotanicelor. Singurii care dau seringi sunt ONG-urile, statul neglijand complet activitatea de prevenire.
Declaratia cutremuratoare a lui Barbu: Prea multi bani pentru bolnavii de HIV-SIDA, puteam sa facem mai multe festivaluri
"Daca vorbim de consumatorii de droguri, pana in 2010 populatia asta a fost deservita cu programe de schimb de seringi de unica folosinta si tratament substitutiv si sunt deservite si in prezent, exclusiv de catre organizatii nonguverna