Cum evoluează cauza penală pe numele administraţiei penitenciarului ,,Pruncul”?
Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie au anunţat azi că instrumentează un dosar penal care îi vizează pe colaboratorii penitenciarului „Pruncul”, pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu. Asta după ce ieri ofiţerii CNA au reţinut un condamnat care se afla în libertate, în timp ce trebuia să fie la închisoare. Deţinutul este cetăţean german şi a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. Acesta, împreună cu şeful penitenciarului sunt reţinuţi pentru audieri, în izolatorul CNA, pe o perioadă de 72 de ore. Despre anchetă dar şi ce semnale transmit societăţii deconspirarea unor astfel de cazuri, a încercat să afle Tamara Grejdeanu:
Cauza penală pe numele administraţiei penitenciarului ,,Pruncul” a fost pornită în luna noiembrie a acestui an. Procurorii spun că au fost sesizaţi de Serviciul de informaţii şi securitate al Republicii Moldova, iar investigaţiile ulterioare au confirmat bănuiala că angajaţii penitenciarului încalcă regimul de detenţie al condamnaţilor şi le permit să se deplaseze liber, în afara instituţiei, fără nici o escortă.
Bogdan Zumbreanu, şeful direcţiei de urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie spune că din penitenciar au fost ridicate toate documentele care se referă la relaţiile comerciale dintre administraţia penitenciarului şi deţinutul Thomas Arend, la firma căruia au fost găsite acte ce confirmă relaţia privilegiată a acestuia cu unii angajaţi ai penitenciarului. Procurorul notează că semne de întrebare ar fi şi în adresa comisiei care i-a oferit facilităţile de deplasare deţinutului:
„În rezultatul informaţiilor obţinute preliminar am stabilit că condamnatului respectiv i s-a permis resocializarea şi ulterior deplasare