Comisia Europeană şi câteva ambasade ale ţărilor occidentale în România au reacţionat, ieri, faţă de adoptarea în Parlament a unor amendamente la Codul Penal, declarându-se îngrijorate de consecinţele schimbării legislaţiei. Sursa: AGERPRES
Oficialii europeni şi americani s-au arătat îngrijoraţi de faptul că autorităţile române nu se supun regulilor privind corupţia şi conflictul de interese.
Poziţia Bruxelles-ului
Poziţia Comisiei Europene privind amendamentele la Codul Penal din România va fi reflectată în raportul MCV din luna ianuarie, a declarat purtătorul de cuvânt Mark Gray. Deşi nu a dorit să comenteze textul legii, pe care nu-l văzuse la acea oră, şi nici pe marginea unor cazuri individuale, Gray a precizat că problemele precum conflictul de interese, integritatea şi aplicarea regulilor în materie de corupţie sunt evaluate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi vor fi abordate în următorul raport despre România, ce va fi adoptat de Comisie luna viitoare.
"Poziţia Comisiei Europene este clară: atunci când e vorba de oficiali care deţin funcţii legislative, executive, administrative sau juridice, ei trebuie să se supună regulilor în materie de corupţie şi conflict de interese. Principiul potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii este foarte important pentru CE", a spus Gray. Întrebat, în conferinţa de presă, dacă experţii Comisiei, care s-au aflat la Bucureşti la sfârşitul lunii trecute pentru a pregăti raportul, au fost informaţi despre aceste schimbări, purtătorul de cuvânt a declarat că amendamentele la Codul Penal nu au fost menţionate de autorităţile române. "Din punctul nostru de vedere este ceva neaşteptat", a spus el.
Reacţiile diplomaţilor
Ambasada Germaniei la Bucureşti a subliniat, ieri, că este decisiv ca activitatea diferitelor instituţii care sprijină, protejează şi dezvoltă statul de