În sfârşit, s-a întâmplat ! După 6 ani de aşteptare, Parlamentul a dezbătut ieri, pentru prima dată în ultimii 6 ani, Rapoartele anuale de activitate ale Serviciului Român de Informaţii, pentru anii 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 şi 2012. Vorbim despre o (ne)respectare a procedurilor parlamentare, care trebuie explicată pentru a preîntâmpina diverse interpretări.
În mod normal, în 2013 ar fi trebuit adus în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului doar Raportul de activitate al SRI pe anul 2012, aşa cum se întâmplă cu toate instituţiile statului aflate sub control parlamentar. În ceea ce priveşte Serviciul Român de Informaţii însă, am avut parte de amânări timp de 6 ani consecutiv. Cred că acest lucru s-a întâmplat pentru faptul că PDL, fosta putere politică din România, cea care a deţinut majoritatea în mandatul trecut, nu a dorit ca aceste rapoarte să fie dezbătute în Parlament, chiar dacă legea prevedea şi atunci, ca şi acum, o prezentare anuală. Cu alte cuvinte, pentru că 6 ani s-a ocolit strategic acest subiect, din raţiuni ce ţin de lipsa de responsabilitate politică aş spune eu, în 2013 am avut de-a face cu şase rapoarte în loc de unul singur. Pentru a corecta această situaţie, Parlamentul şi-a asumat ieri dezbaterea ultimilor şase ani de activitate a Serviciului Român de Informaţii, ajungând astfel la zi cu procedura prevăzută de lege.
Deşi Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I. din mandatul 2008-2012, din care am făcut parte la fel ca şi în prezent, a încercat de mai multe ori să introducă rapoartele pe ordinea de zi a Parlamentului în şedinţele Camerelor reunite, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, doamna Roberta Anastase, a motivat întotdeauna că au existat alte priorităţi, invocând inclusiv situaţia politică tensionată între grupurile parlamentare.
De fapt, ce