Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş au continuat miercuri, 11 decembrie, la Facultatea de Medicină Dentară cu prezentări ştiinţifice şi realizări deosebite în domeniul chirurgiei, la manifestare fiind prezenţi specialişti din ţară şi din străinătate.
Subiect delicat şi de actualitate
Conf. dr. Florin Coroş, medic primar chirurg şi şeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, şi dr. Rareş Georgescu, medic primar chirurg, au susţinut o prezentare despre mappingul limfatic şi biopsia nodulului santinelă cu dublu trasor. „În cadrul Zilelor Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş există Ziua Clinicii de Chirurgie 1, în cadrul căreia s-au organizat o serie de manifestaţii ştiinţifice, unde mai mulţi invitaţi prezintă îşi prezintă lucrările ştiinţifice. Noi ne-am înscris cu o lucrare numită Mappingul limfatic şi biopsia nodulului santinelă cu dublu trasor, utilizând metoda cu dublu trasor. Am ales acest subiect pentru că este unul de actualitate şi metoda este puţin utilizată în ţară. Metoda este nouă şi se foloseşte în puţine centre medicale din România, pentru că ea necesită un aparat special de detecţie pentru nodulii limfatici, un aparat care costă aproape 50.000 euro şi se achiziţionează mai greu. Clinica noastră l-a primit sub forma unei donaţii de la un Centru de Mamologie din Statele Unite ale Americii cu care avem relaţii foarte bune. Medicii din clinica noastră folosesc frecvent acest aparat”, a precizat conf. dr. Florin Coroş.
Avantajele metodei
Metoda prezintă o serie de avantaje, iar printre acestea se numără evitarea operaţiilor inutile, evitarea internării şi a costurilor mari. Deşi este scump, aparatul este atât de necesar, mai ales că în ţara noastră cazurile femeilor cu cancer la sân sunt tot mai dese. „Fiind o colaborare cu medicina nucleară, aparatul se bazează