Preţul energiei electrice pentru irigaţii va scădea anul viitor cu până la 30%, întrucât ANIF va putea să acţioneze, din 2014, ca furnizor de energie, cumpărând direct de la producător, a declarat Valentin Apostol, director în Ministerul Agriculturii. "Problema preţului energiei este complicată şi greu de rezolvat. Vom încerca, prin măsurile pe care le luăm, să facem ca valoarea unei mii de metri cubi de apă să fie cât mai aproape de preţul de producţie, să fie cât mai avantajos pentru utilizatori. Şi în acest sens, prin Ordonanţa 79/2013, Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare a căpătat posibilitatea să devină furnizor de energie electrică. Asta înseamnă că va putea să cumpere energie electrică direct de la producător şi să o furnizeze către organizaţiile utilizatorilor de apă", a afirmat Apostol, în cadrul unei conferinţe.
El a menţionat că în urma acestei măsuri preţul unui MWh va scădea cu circa 30%, ceea ce va duce la reducerea preţului apei, dar cu un ritm mai mic. Ordonanţa respectivă a fost aprobată în acest an şi se va aplica din campania de irigaţii din 2014, Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare primind autorizaţia de furnizare de energie.
Apostol a afirmat că MADR urmăreşte îmbunătăţirea sistemelor de irigaţii, pe o suprafaţă de 800.000 de hectare. "Într-o primă discuţie, UE a acceptat reabilitarea a 220.000 de hectare de irigaţii, iar suma pe care sperăm să o obţinem de la UE este de 225 mil. euro. Din primele calcule făcute, se vor înlocui 550 de agregate de pompare. Totodată, organizaţiile utilizatorilor de apă au la dispoziţie prin PNDR 2014 - 2020 fonduri de 325 mil. euro, de circa 3 ori mai mult decât a reuşit România să atragă în 2013 pe această componentă", a spus el.
Fondurile sunt destinate celor care au în exploatare sisteme de irigaţii şi vor putea fi accesate pe baza unor programe transmise Ministerului Agriculturii. Având în vedere