Strategia de reindustrializare a României, anunţată cu surse şi trâmbiţe de Ministerul Economiei în urmă cu circa un an, este pe cale să fie abandonată după demisia lui Varujan Vosganian şi plecarea altor secretari de stat din departamentul de politică industrială, care mai numără la ora actuală 13 oameni, faţă de 800-900 de oameni câţi existau în 1990.
Aceasta în condiţiile în care industria generează un sfert din PIB-ul ţării, având o pondere de 26%. În total, Ministerul Economiei are circa 1.600 de angajaţi.
„Cine să facă strategia de reindustrializare? Un minister care a făcut întâlniri cum am făcut noi cu peste 500 de oameni din producţie. Aproape toţi cei cu care am vorbit au spus că au nevoie în Ministerul Economiei să ţină legătura măcar cu o persoană care să se ocupe de domeniul lor. În Ministerul Economiei departamentul de politică industrială are 13 oameni. În Polonia sunt 60. Aşa cum merg lucrurile acum, Ministerul Economiei va dispărea, pentru că se merge pe ideea că dacă nu mai există industrie de stat ministerul nu-şi mai are rostul, ceea ce este o eroare majoră. Este nevoie de un minister integrator puternic“, a declarat Adrian Ciocănea, la conferinţa „Reindustrializare şi Infrastructură“, organizată de producătorul de pompe Aversa, în parteneriat cu Mediafax.
Ciocănea a fost secretar de stat în Ministerul Economiei până luna trecută, el fiind înlocuit cu Adrian Volintiru, fostul preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului.
În 1990 existau 11 ministere axate pe industrie care se ocupau de principalele sectoare de activitate, precum Ministerul Metalurgiei, Ministerul Chimiei, al Textilelor sau al Construcţiilor de Maşini, fiecare numărând circa 80 – 90 de oameni. Ulterior, în anul 1996 ministerele s-au transformat în direcţii generale, fiecare având 50 - 60 de oameni, pentru ca începâ