Burcea: În loc să sprijinim cele 15 agenţii româneşti care aduc străini în ţară, am plătit 250.000 euro TUI şi Dertour
Peste 100.000 de turişti români renunţă să vină pe litoral din Cluj, Timişoara, Iaşi sau Mureş pentru că nu au curse aeriene spre Constanţa
Politica României de atragere a turiştilor străini nu pare să fie prea bună, având în vedere fondurile care au fost alocate în ultimii zece ani tour-operatorilor germani, în detrimentul celor autohtoni, a afirmat ieri pentru Mediafax prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, explicând că România nu face o prioritate din a aduce turişti străini pentru că nu stimulează cele 15 agenţii care fac incoming, însă sprijină în schimb tour-operatorii germani, care aduc puţini turişti.
Subliniind că, în România, sunt circa 1.500 de agenţii care duc români în străinătate şi doar 15 agenţii aduc străini în România, Burcea a afirmat că, în prezent, România are spre cheltuială pentru promovare 54 de milioane de euro pentru doi ani. "S-au discutat în Consiliul Consultativ, dar dacă s-au dat în ultimii zece ani 250.000 de euro la TUI, şi la Dertour... Noi suntem leşinaţi să apărem în catalogul TUI şi al celorlalţi tour-operatori germani, e foarte bine, dar aduc 10.000 de turişti şi nu ştiu dacă rămânem cu 25 de euro de turist. Deci nu am adus bani în România", a spus Burcea, citat de Mediafax.
El a afirmat că România a dat 250.000 de euro concernului TUI, care are cifră de afaceri "cât PIB-ul României", dar nu sprijină cele 15 agenţii autohtone.
"Când vine vorba de TUI, avem sute de mii de euro, dar când e vorba să le dăm celor 15 agenţii care aduc străini, într-o formă permisă de lege, spunem că nu se poate şi că nu avem bani. Comunitatea Europeană nu ne dă voie să le dăm nimic celor 15 agenţii, dar ne permite să dăm 250.000 de euro către TUI. În mintea me