Zeci de primari sau secretari din zona Romanului s-au reunit, miercuri, la Primăria Roman, pentru a discuta despre stadiul implementării prevederilor Legii nr. 165/2013.
Actul normativ prevede finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Începând cu luna iunie, toate unităţile administrativ-teritoriale au trebuit să facă analiza suprafeţelor şi imobilelor care au mai rămas de restituit proprietarilor, iar reprezentanţii Prefecturii au centralizat, parţial, cererile de restituire nesoluţionate şi inventarul terenurilor care pot fi retrocedate. Conform primelor date, judeţul Neamţ ar trebui să fie mai mare cu 45.855,5667 de hectare de teren, pentru ca toate cele peste 16.000 de cereri de retrocedare să fie soluţionate.
“Cifrele par impresionante la prima vedere, dar nu este chiar aşa. Situaţia nu este definitivă şi se va regla după ce vom termina centralizarea. Abia la 1 martie vom şti exact de ce suprafeţe de teren şi de ce tipuri de teren vom avea nevoie pentru soluţionarea tuturor cererilor de retrocedare”, a afirmat Petre Ilie, şeful Serviciului de verificare a legalităţii actelor din cadrul Prefecturii Neamţ.
Iniţial, această amplă activitate, care a suspendat retrocedările de terenuri, punerile în posesie şi emiterea titlurilor de proprietate, trebuia finalizată până la sfârşitul anului, dar termenul a fost prelungit până în luna martie 2014. Însă, după martie 2014, pentru fiecare suprafaţă de teren din ţară ar trebui să existe hărţi precise, care să nu mai ducă la situaţii de suprapuneri de teren sau alte erori.
Zeci de primari sau secretari din zona Romanului s-au reunit, miercuri, la Primăria Roman, pentru a discuta despre stadiul implementării prevederilor Legii nr. 165/2013.
Actul normativ prevede finalizarea procesului de rest