Comisia Europeană pregătește un raport MCV în care sunt incluse pozițiile față de modificările aduse de parlamentari Codului Penal. Băsescu susține că raportul va fi nefavorabil.
Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat în cadrul unui briefing de presă că integritatea și conflictul de interse sunt chestiuni care sunt acoperite de raportul MCV. Nu comentăm pe marginea unor cazuri individuale sau părţi din această legislație. Dar e important de spus că atunci când vine vorba de chestiuni cum sunt conflictul de interese şi integritatea, acestea sunt acoperite, împreună cu aplicarea regulilor în materie de corupţie, în cadrul MCV şi vor fi abordate în următorul raport pentru România, care urmează să fie adoptat de către Comisie luna viitoare”, a precizat Mark Gray, la înrebările jurnaliștilor legate de acest subiect.
Poziția oficialului CE a fost limpede, oficialii sunt obligați să respecte regulile privind corupția și conflictul de interese.
“Principiul potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii este foarte important pentru Comisia Europeană”, a mai declarat Gray.
Ceea ce este cel mai important, însă, este faptul că reprezentanții României nu au informat experții Comisiei, prezenți la București în noiembrie, despre intenția de a aduce aceste modificări Codului Penal.
Proiectul de lege pentru abrogarea articolului 74/1 din Codul Penal a trecut prin Parlament, fiind aduse mai multe amendamente, în urma cărora parlamentarii și alte categorii de demnitari au fost scoși de sub incidența unui alt articol, cel referitor la funcționarii publici. Iată ce prevedea articolul 253/1 Cod Penal, care incriminează funcționarii: “fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, so