Realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova în anul 2013 au fost premiate, aseară, în cadrul unei ceremonii organizate de Naţiunile Unite, cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, marcată anual pe 10 decembrie.
La această ediţie a Galei Premiilor ONU au fost oferite şase premii:
Teatru-Spălătorie a fost premiat pentru expunerea inegalităţilor sociale, combaterea discriminării şi celebrarea diversităţii prin piese de teatru şi artă. Proiectele acestui teatru independent au implicat persoane din grupurile social-vulnerabile, cărora li s-a oferit şansa să-şi povestească istoriile de viaţă pe scenă şi, astfel, să schimbe stereotipurile şi prejudecăţile despre grupul lor.
Centrul „Speranţa“ a fost premiat pentru curaj şi inovare în eforturile de integrare a copiilor cu nevoi speciale în instituţiile generale de învăţământ. În prezent, „Speranţa“ dezvoltă un sistem de servicii de asistenţă pentru copiii cu dizabilităţi, familiile lor şi furnizorii de servicii, care ar permite dezvoltarea potenţialului fiecărui copil într-o măsură cât mai mare.
Centrul de sprijinire şi dezvoltare a iniţiativelor civice „Rezonans“ din Bender a fost premiat pentru activităţile sale în domeniul drepturilor omului în regiunea transnistreană, în special în domeniul egalităţii genurilor şi promovării drepturilor femeilor. În 2013, „Rezonans“ a coordonat participarea, pentru prima oară, a societăţii civile din regiunea transnistreană în discuţiile despre Republica Moldova la Comitetul ONU privind Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor (CEDAW).
Centrul de zi „Răsărit“ din Străşeni a fost premiat pentru acţiuni de protecţie a drepturilor persoanelor în etate. Peste 300 de persoane în vârstă beneficiază anual de serviciile oferite de centru, inclusiv mese calde, spălătorie, baie, cazare, îngrijire medicală şi activităţi sociale.
Pr