În ultimele luni a crescut considerabil numărul producătorilor celor care solicită certificate de calitate europeană pentru vinurile lor.
Parlamentul European a aprobat ieri prin voturile majorităţii covârșitoare a deputaților eliminarea restricțiilor la importul de vinuri din Republica Moldova. Decizia, care urmează să intre în vigoare din anul viitor, a fost luată pentru a susţine economia Moldovei din cauza embargoului pe vinuri impus de Federația Rusă. Cum ajung vinificatorii moldoveni pe piața europeană a încercat să afle Alla Ceapai:
După ce Rusia a impus embargo la vinurile moldoveneşti, iar Bruxelles-ul a anunţat ridicarea cotelor de export tot mai mulţi vinificatori moldoveni încearcă să ajungă pe piaţa europeană. Constatarea aparţine directoarei Centrului Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice, Rodica Sturza. Ea spune că în ultimele luni a crescut considerabil numărul celor care solicită certificate de calitate europeană pentru vinurile lor. Costul certificatului este de 48 de lei, dar nu include şi costurile probelor pentru fiecare lot de vin, spune Rodica Sturza:
„Cerinţe speciale sunt pentru fiecare ţară. Dar, în general, cerinţele pentru calitatea şi inofensivitatea vinurilor sunt practic aceleaşi. Noi lucrăm după unele şi aceleaşi reguli, după regulile Organizaţiei internaţionale a viei şi vinului, la care aderă aproape toate ţările, nu doar din Europa, dar şi din alte colţuri ale lumii.”
Procedura de certificare a calităţii e mult mai simplă decât în Rusia, spune Rodica Sturza:
„În Europa niciodată nu a fost cum era cu Rusia. Companiile care au parteneri în Europa, au contracte, ei exportă. În Federaţia Rusă ei trebuiau să obţină permisiuni de acolo. Ruşii impuneau includerea în registrul de stat. Era o procedură anevoioasă. În Europa nu este aşa. Din punct de vedere al