Contestată de societatea civilă, Legea a fost respinsă atât în Camera Deputaților cât şi în Senat, dar a primit voturi pozitive din partea PSD și PNL Covasna
Noua Lege a minelor nu a întrunit nici la Camera Deputaţilor numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată, după ce a fost respinsă din acelaşi motiv la Senat. Doar 160 de voturi au fost „pentru”, insuficiente pentru a trece, în timp ce 105 deputați au votat „împotrivă” iar 22 s-au abținut. Pentru adoptare erau necesare voturi „pentru” de la jumătate plus unu din totalul deputaților, respectiv 204.
În plenul Senatului legea a fost respinsă la limită, cu 85 de voturi „pentru” din cele 87 necesare, după dispute aprinse între senatorii puterii și cei din opoziție.
Printre deputaţii care s-au abţinut de la vot au fost deputaţi de la PNL şi de la PSD, în vreme ce, împotriva legii s-au pronunţat, alături de deputaţi PDL şi UDMR, 11 deputaţi de la PNL şi 2 de la PSD.
Senatorul Obreja susține că avem nevoie de o astfel de Lege
Liderul PNL Covasna, senatorul Marius Obreja, a lipsit de la votul Camerelor reunite ale Parlamentului, însă în Senat, Obreja a votat pentru Legea minelor.
„În forma a doua care a ajuns în Senat, am votat această Lege, gândind ca oricine dintre colegi că fără o astfel de Lege vom continua să ne ascundem după degete. Cred că România are nevoie de o Lege a minelor și chiar dacă acum n-a fost cvorumul necesar fiind o lege organică, cred că vom lupta în continuare pentru ea. Ne dorim o Lege cu un caracter general aplicabil pentru toate genurile de exploatații, și asta am vota din toată inima, în ideea de a proteja Statul Român”, ne-a declarat Obreja.
Senatorul PNL a ținut să precizeze că a votat pentru Lege tocmai pentru că aceasta poate stabili multe detalii referitoare la redevențele pe care România le va încasa în cazul exploatațiilor (astfel încât ace