Unul dintre stâlpii scenei constănţene, regizorul Ion Drugan, a încetat din viaţă la o vârstă venerabilă. Ion Drugan a fost regizorul artistic cu o contribuţie covârşitoare la afirmarea teatrului constănţean, din primul său deceniu de existenţă, între 1952 şi 1959.
A montat nu mai puţin de 15 premiere: drame, comedii, feerii, piese poliţiste. A realizat şi multe spectacole de revistă, avându-i în distribuţie pe Jean Constantin, Gelu Manolache, Fritz Braun ş.a. Spectatorii îşi amintesc de spectacolele „Titanic vals“, „Povestea unei iubiri“, „Nota zero la purtare“, „Înşiră-te mărgărite“ şi altele.
Piesele îi aveau în distribuţie pe „bătrânii lei“ ai teatrului Mania Antonova şi Constantin Morţun, faţă în faţă cu tinerii actori de atunci, cei care aveau să devină mai apoi-pentru câteva decenii - nucleul puternic de talente pe care s-au sprijinit succesul şi faima acestui teatru: Zoe Caraman, Marcela Sasu, Emil Sasu, Valentin Bucur, Longin Mărtoiu şi alţii. „Spectacolele lui aveau o mare acurateţe şi respirau toate un aer cald de umanitate, care se revărsa tonifiant“, îşi aminteşte Anaid Tavitian, secretarul literar al teatrului constănţean.
În anul 1959, regizorul Ion Drugan s-a mutat la Teatrul Liric Constanţa, al cărui membru fondator a fost. Pe această scenă a montat cele mai impunătoare spectacole. Numele său va rămâne pe veci legat mai ales de operetă. „Au fost spectacole pe care presa de specialitate le-a elogiat, iar publicul român şi din străinătate - fiindcă vara erau prezentate în faţa turiştilor şi în limba germană - le-a aplaudat“, relatează Anaid Tavitian.
Teatrul de Stat Constanţa transmite condoleanţe şi este alături de Mireille Savopol în clipele grele ale pierderii soţului său, regizorul Ion Drugan. „Om de o deosebită sensibilitate, nobleţe şi bunătate, Ion Drugan aducea armonie în colectiv. Îi vom purta mereu în suflet amintirea!