Odată cu venirea iernii, organismul uman este predispus la diferite afecțiuni. Dacă unele boli pot avea o formă ușoară, altele, cum ar fi pneumonia sau gripa, pot cauza decesul.
Pentru a preveni afecțiunile de sezon, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) au o serie de recomandări pentru întărirea sistemului imunitar. Ei spun că în sezonul rece este foarte important ca mesele zilnice să conțină legume și fructe, pentru aportul de vitamine, iar în prepararea mâncării sunt indicate condimentele și ierburile aromate. „Pe perioada iernii, alimentația zilnică are nevoie de multe vitamine și nutrienți. Sunt recomandate alimentele bogate în vitaminele A, C, D, E, seleniu, zinc, omega-3, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe, carne proaspătă. Trebuie evitate alimentele procesate, alimentele prăjite, sucurile din comerț, produsele de patiserie sau produsele cu adaos de îndulcitori și zaharuri rafinate. Atunci când se gătește, sunt recomandate să se folosează ceapa, usturoiul, piperul și alte condimente, deoarece întăresc sistemul imunitar”, spun specialiștii DSP.
Potrivit acestora, pe perioada iernii, hidratarea este foarte importantă, dar și efortul fizic. „Sunt recomandate ceaiurile, simple sau îndulcite, apa, aproximativ 2 litri pe zi. De asemenea, efortul fizic îmbunătățește funcțiile sistemului imunitar și ajută la calitatea somnului, ceea ce contribuie, din nou, la buna funcționare a acestuia”, mai spun specialiștii DSP.
Odată cu venirea iernii, organismul uman este predispus la diferite afecțiuni. Dacă unele boli pot avea o formă ușoară, altele, cum ar fi pneumonia sau gripa, pot cauza decesul.
Pentru a preveni afecțiunile de sezon, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) au o serie de recomandări pentru întărirea sistemului imunitar. Ei spun că î