Deşi vaccinul gripal n-a ajuns decât de o săptămână la medicii de familie, pacienţii în vârstă de peste 65 ani au început să se prezinte pentru administrare, fiind cei mai numeroşi beneficiari.
Cum cei mai mulţi dintre medicii de familie din judeţ şi-au ridicat „raţia” de antigripal la o zi, două după ce dozele au ajuns în depozitul antiepidemic al Direcţiei de Sănătate Publică, pacienţii vârstnici, cei mai numeroşi solicitanţi an de an, au început să sosească la cabinete pentru administrare. Medicii au raportat 1.773 doze administrate, dintre care 817 pacienţilor de peste 65 ani, 645 pacienţilor cronici, 288 personalului medical din unităţile sanitare etc.
Vaccinul gripal a plecat către medicii din judeţ în 4 decembrie, 19.000 doze fiind deja repartizate, iar 6.000 doze figurând încă în depozitul antiepidemic. Această primă tranşă de vaccin reprezintă, însă, mai puţin de un sfert din necesarul de doze stabilit la nivelul judeţului conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Deocamdată nu s-a precizat când se va recepţiona o nouă tranşă şi nici de ce număr de doze poate fi vorba. Din categoriile la risc fac parte bolnavii cronici, gravidele, personalul medical din unităţile sanitare, asistaţii şi personalul din centrele de îngrijire şi asistenţă, persoanele peste 65 ani.
Creşte numărul de internări
Scăderea temperaturilor a modificat din nou şi statistica privind prevalenţa infecţiilor respiratorii acute şi a pneumoniilor. Totalul rezultat în urma raportărilor din săptămâna 2 - 8 decembrie indică 1.341 cazuri de infecţii respiratorii acute (ARI), dintre care 85 au necesitat internare, şi 687 pneumonii (102 internări).
Deşi numărul total nu este cu mult diferit de săptămânile trecute, se observă o creştere a numărului de cazuri care necesită spitalizare, copiii şi vârstnicii fiind, din acest punct de v