Amendarea Codului Penal, votată ieri în Parlament, a stârnit reacţii de îngrijorare din partea partenerilor externi ai României, iar modificările au atras şi atenţia Comisiei Europene.
După ce parlamentarii au adoptat, ieri, propunerea legislativă care i-ar scoate de sub tutela Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv a Agenţiei Naţionale de Integritate, autorităţile europene, dar şi Statele Unite au reacţionat prompt.
Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, miercuri, că “urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici”.
Reacţia misiunii diplomatice olandeze a fost urmată, la scurt timp, de un comunicat transmis de Ambasada SUA la Bucureşti.
„Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri (marţi, n.r.) în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse“, se arată în comunicatul Ambasadei SUA la Bucureşti.
CE: Poziţia Comisie privind amendarea Codului Penal, reflectată în raportul MCV
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat miercuri că modul în care România a aplicat regulile în materie de corupţie se va vedea şi în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din ianuarie.
Gray a ţinut, totuşi, să emită un avertisment şi a declarat că oficialii trebuie să se supună regulilor privind corupţia şi conflictul de interese.
„Am subliniat în rapoartele precedente - şi cred că poziţia Comisiei Europene este clară - că atunci când e vorba de oficiali care deţin funcţii legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie să