* Antonescu: Ambasadele trebuie să se informeze în legătură cu modificările la Codul Penal
Ambasadele Olandei, SUA şi Marii Britanii au criticat ieri, aspru, amendamentele la Codul Penal adoptate marţi în Camera Deputaţilor, prin care preşedintele României, deputaţii şi senatorii sunt scoşi din definiţia "funcţionarilor publici".
Prima reacţie diplomatică a venit din partea Ambasadei Olandei care a anunţat că urmăreşte cu "îngrijorare" amendamentele aduse Codului Penal şi aşteaptă viitoarele evoluţii.
Următoarea reacţie a venit din partea Ambasadei Statelor Unite, care a precizat într-un comunicat că amendamentele la Codul Penal adoptate marţi în Camera Deputaţilor reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României.
Ambasada SUA arată, în comunicat, că un principiu de bază al democraţiei arată că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. "Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri (marţi, n.r.) în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească", se arată în comunicatul Ambasadei SUA la Bucureşti.
Şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, s-a declarat ieri îngrijorat de modificările aduse Codului penal de Camera Deputaţilor, subliniind că, în opinia sa, ANI şi DNA sunt "motorul reformei în viaţa publică din România". Domnia sa a spus: "Eu sunt îngrijorat de această problemă. Cred