Avand in vedere apropierea de data limita prevazuta de Uniunea Europeana privind reducerea cantitatii de deseuri menajere s-au intensificat contactele pentru luarea unor masuri in acest sens deoarece Romania poate fi penalizata pentru nerespectarea prevederi Directivelor de Mediu.
In acest sens au avut loc intalniri organizate de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, organisme acreditate de Uniunea Europeana cat si de Patronatul Serviciilor Publice din Romania, interesat de activitatea in domeniul salubritatii localitati lor.
Astfel, la intalnirea organizata recent de Patronatul Serviciilor Publice din Romania la Sinaia s-au discutat probleme legate de cerintele de operare, gradul de contractare a serviciului de salubritate si incasarea de la populatie/agenti economici. Si nu in ultimul rand alinierea la noile prevederi europene pentru colectarea selectiva a deseurilor menajere.
In prezent, Uniunea Eurpeana pune accent pe valorificarea deseuri lor menajere prin reintroducerea in circuitele economice sub diferite forme. Prin Tratatul de Aderare si Romaniei i s-au stabilit anumite tinte pentru reciclarea de hartie, sticla, plastic, metal. Incepand cu anul 2015 se impune un procent minim de 15%, obiectivul esta ca la orizontul anului 2020 minim 50% din deseurile menajere rezultate in Uniunea Europeana sa fie reciclate si reintroduse in circuitul economic sub diverse forme.
Aceasta presupune un efort comun al cetatenilor, autoritatilor si furnizorilor de servicii de salubritate pentru implementarea unui nou mecanism de colectare. Un triunghi care trebuie sa colaboreze cat mai eficient pentru un serviciu la standarde europene. Colaboarea celor 3 parteneri ve perminte incadrarea in tintele si obiectivele Uniunii Europene.
O colectare selectiv a eficienta si colaborarea celor 3 parti di