Gheorghe Nichita şi Cristian Adomniţei se cârâie până şi de Sărbători: şi-au făcut târguri de Crăciun concurente. În centrul Iaşului, cele două instituţii au creat două târguri paralele. Concurenţa dintre CJ şi Primărie este atât de mare încât unii au un preţ minim pentru chiria căsuţelor din lemn, iar ceilalţi le-au oferit gratuit. Cele două evenimente se devorează unul pe celălalt, pentru că puţinii clienţi se împart între ele.
La Iaşi este ca în bancurile cu ruşii: dacă unul are ceva, celălalt vrea altceva mai mare şi mai frumos. Din dorinţa de a lua faţa celuilalt, Consiliul Judeţean şi Primăria au ajuns să aibă târguri de Crăciun paralele, la 200 de metri distanţă unul de celălalt. „Dacă facem noi o mărgică, fac imediat şi ei una”, spun angajaţii Primăriei Iaşi, atunci când vine vorba despre târgurile de Crăciun paralele de pe pietonalul Ştefan cel Mare. „Noi am fost primii, anul trecut. Doar au copiat ideea”, spun cei din Consiliul Judeţean, mândrindu-se că al lor este mai frumos, mai mare şi la a doua ediţie.
Târgul Primăriei e mai mic, dar s-a deschis deja, iar chiria e zero lei
Vânzare ioc
Cele opt cabane din lemn amplasate în faţa Primăriei, pe pietonal, în apropiere de bradul de Crăciun, sunt ocupate de vânzători de căciuli, papuci, băuturi sau pâine. Puţinii clienţi, zgribuliţi de frig, trec repede prin faţa ofertei, fără să se decidă. Vânzătorii mai au puţin şi cad în genunchi în faţa puţinilor trecători care-şi aruncă ochii, grăbiţi, spre ofertă.
„Noi am fost primii, anul trecut. A fost un mare succes”, Marius Pârciu, purtător de cuvânt al CJ despre târgul revendicat de Primărie
„Am program de dimineaţă de la 9.30 până seara la 18. Nu prea este vânzare. Dacă ajung la 300 de lei într-o zi, iar aici cea mai scumpă marfă este pâinea de 4 lei. Mă întreb ce vânzare fac cei de la căciuli şi papuci, unde est